De Vreedzame School opnieuw erkend

De Vreedzame School opnieuw erkend

Onlangs is De Vreedzame School opnieuw beoordeeld door het Nederlands Jeugdinstituut voor opname in de Databank Effectieve Jeugdinterventies. Om de inhoud van de databank up-to-date te houden wordt elk programma om de vijf jaar herbeoordeeld. De Vreedzame School is opnieuw erkend als ‘effectief volgens eerste aanwijzingen’.
Proefperiode nieuwe website wordt verlengd

Proefperiode nieuwe website wordt verlengd

De nieuwe website en het Deelnemers Domein zijn in gebruik genomen, de proefperiode wordt verlengd tot 30 november!
Blok 6 vernieuwd voor groep 7 en 8

Blok 6 vernieuwd voor groep 7 en 8

Voor de zomer hebben we u bericht over het ontwikkelproject waarin we blok 6 voor de groepen 7 en 8 hebben vernieuwd en uitgeprobeerd op twee pilotscholen. Het project (dat met steun van de Gemeente Utrecht tot stand kwam) is bijna afgerond en op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe lessen.
Nieuws uit De Vreedzame Wijk

Nieuws uit De Vreedzame Wijk

Het gaat niet alleen goed met De Vreedzame School (alweer flink gegroeid, nu ongeveer 925 scholen). Ook De Vreedzame Wijk mag zich in een groeiende belangstelling verheugen. Nieuwe steden, zoals Capelle a/d IJssel, starten een vreedzame wijk en in gemeenten waar al een vreedzame wijk is, sluiten nieuwe wijken en buurten zich aan.
Lesbrief Zwarte Piet

Lesbrief Zwarte Piet

December nadert. En daarmee het Sinterklaasfeest. Vorig jaar stuurden we alle vreedzame scholen een lesbrief over Zwarte Piet, om scholen - indien gewenst - een handvat te geven om de discussie over dit gevoelige thema op een ‘vreedzame’ wijze te voeren met leerkrachten, leerlingen (bovenbouw) en ouders. Veel scholen gaven aan de lesbrief gewaardeerd te hebben. Vandaar dat we hem middels deze Vreedzaam Actueel opnieuw onder uw aandacht brengen.
Aanvullende materialen of suggesties bij Vreedzaam

Aanvullende materialen of suggesties bij Vreedzaam

Zo nu en dan nemen we in Vreedzaam Actueel informatie op over verwante initiatieven of materialen, die goed aansluiten bij het gedachtegoed van De Vreedzame School of De Vreedzame Wijk. Deze keer aandacht voor het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij en een interactief programma van Fort de Bilt/ProDemos.
Cursussen De Vreedzame School

Cursussen De Vreedzame School

We houden u hier op de hoogte van de actuele cursussen op het gebied van De Vreedzame School. Voor het komende schooljaar staan weer enkele cursussen gepland.
Vreedzaam in Kenia

Vreedzaam in Kenia

Sandra van der Rest, directeur van 'vreedzaam' Kindcentrum Ontdekrijk in Capelle aan den IJssel, en Hélène Dongelmans, Vreedzame School-trainer bij de CED-Groep zijn weer terug van hun reis naar Kenia. Daar bezochten ze een aantal scholen en introduceerden o.a. De Vreedzame School.
Vreedzaam schoolvoetbal

Vreedzaam schoolvoetbal

Schoolvoetbal. Niet altijd even sportief, laat staan vreedzaam. Ook in de wijk Overvecht in Utrecht werd er soms té fanatiek gestreden. Overvecht is een ‘vreedzame’ wijk en vrijwel alle basisscholen in de wijk werken met De Vreedzame School. Dus ja … zo’n voetbaltoernooi zou toch beter moeten kunnen.
Ouders en Vreedzaam

Ouders en Vreedzaam

De Vreedzame School en De Vreedzame Wijk staan nooit stil. Een van de ontwikkelprojecten van de afgelopen jaren was De Vreedzame Wijk 2.0. Hierin is samen met de Universiteit Utrecht gewerkt aan het ontwikkelen van vernieuwende aanpakken om ouders te betrekken bij Vreedzaam. Het project is zojuist afgerond.
Vreedzame Verhalen: vriendschapsscholen

Vreedzame Verhalen: vriendschapsscholen

In deze rubriek geven we af en toe een inspirerend voorbeeld uit de vreedzame praktijk. Dit keer over hoe vriendschap kan ontstaan tussen kinderen uit heel verschillende scholen na een Vriendschapsschoolproject in Utrecht.
Janusz Korczak Stichting: Kinderen hebben iets te zeggen

Janusz Korczak Stichting: Kinderen hebben iets te zeggen

De Janusz Korczak Stichting organiseert op zaterdag 4 november a.s. een conferentie in het Kinderrechtenhuis te Leiden, onder de titel ‘Kinderen hebben iets te zeggen’, bestemd voor ieder die geïnteresseerd is in leven en werken met kinderen, hun rechten en wat zij te zeggen hebben.