Nieuws uit De Vreedzame Wijk

Nieuws uit De Vreedzame Wijk

Het gaat niet alleen goed met De Vreedzame School (alweer flink gegroeid, nu ongeveer 925 scholen). Ook De Vreedzame Wijk mag zich in een groeiende belangstelling verheugen. Nieuwe steden, zoals Capelle a/d IJssel, starten een vreedzame wijk en in gemeenten waar al een vreedzame wijk is, sluiten nieuwe wijken en buurten zich aan.


Succesvolle introductie Capelse Vreedzame Wijken

Sinds vorig jaar wordt ook in Capelle aan den IJssel gewerkt aan De Vreedzame Wijk. Met veel succes. Annemieke van Dijk, beleidsadviseur Jeugd van de gemeente, vertelt:

vw 05

“Veel enthousiasme en een groot draagvlak, dat is wat opvalt bij de invoering van De Vreedzame Wijk in Capelle. Vanaf januari 2016 is de gemeente Capelle aan den IJssel aan de slag gegaan om met zoveel mogelijk lokale organisaties in gesprek te gaan en hen te betrekken bij De Vreedzame Wijk. En gelukkig, van alle kanten klonk er een volmondig "Ja!" om het gesprek ook echt te voeren. Het is mooi om te zien dat inmiddels blijkt dat het niet alleen bij woorden blijft, maar dat vertegenwoordigers van organisaties gretig zijn om trainingen te krijgen en met de methode van de Vreedzame Wijk aan de slag te gaan. Wat begon als een kleine rimpel in het water is uitgegroeid tot enorme golf van positiviteit en inspiratie. Van twee Vreedzame schoollocaties zijn we gegroeid naar zeven. Van één wijk zijn we op weg naar drie Vreedzame Wijken en straks volgen er hopelijk vier Capelse wijken met een eigen coördinator. Ruim 27 organisaties doen mee en nog veel meer staan te trappelen in de coulissen. Dat alles in ruim anderhalf jaar tijd. De Vreedzame Wijk in Capelle kwam, zag en overwon!"


Traindetrainer-opleiding Vreedzame Wijk
De afgelopen maanden is weer een nieuwe groep vreedzame wijk-trainers opgeleid. Zo’n dertig nieuwe trainers, afkomstig uit alle windstreken (o.a. Groningen, Amsterdam, Arnhem, Capelle a/d IJssel, Helmond, Utrecht) togen naar Utrecht. Na de eerste bijeenkomst werkten de deelnemers aan hun portfolio (om ervaringen in de praktijk op te doen). En op 13 september was de afsluitende bijeenkomst. Met deze tweedaagse training leidt Stichting Vreedzaam mensen op die in hun eigen wijk of eigen organisatie trainingen en voorlichting kunnen verzorgen over De Vreedzame Wijk. Dit past in het streven naar lokaal eigenaarschap: na de invoeringsfase moet de aanpak van de wijk zijn en blijven.

vw 02

Website Stichting Vreedzaam vernieuwd
In nauwe samenspraak met de CED-Groep (die alles rondom De Vreedzame School regelt) verzorgt Stichting Vreedzaam de begeleiding bij de invoering en de doorontwikkeling van De Vreedzame Wijk. Op de website van Stichting Vreedzaam staat niet alleen veel informatie over De Vreedzame Wijk, maar is ook een gedeelte speciaal voor en door de vreedzame wijken in het land gereserveerd. Dit deel is nog in ontwikkeling en zal de komende tijd worden gevuld door de lokale partners. Daarmee is voor iedere vreedzame wijk een platform ontstaan waarop informatie over de eigen wijk te vinden is. Neem alvast een kijkje op de vernieuwde site