Vreedzaam in Kenia

Vreedzaam in Kenia

Sandra van der Rest, directeur van 'vreedzaam' Kindcentrum Ontdekrijk in Capelle aan den IJssel, en Hélène Dongelmans, Vreedzame School-trainer bij de CED-Groep zijn weer terug van hun reis naar Kenia. Daar bezochten ze een aantal scholen en introduceerden o.a. De Vreedzame School.


De Nederlandse 'World Teachers' hebben twee weken samen met Keniaanse docenten en schoolleiders gewerkt aan onderwijsverbetering op enkele scholen in de buurt van Awasi in het zuidwesten van Kenia. Ze deden dit vanuit Edukans, een organisatie die in ontwikkelingslanden werkt aan het best mogelijke onderwijs voor kinderen en jongeren. Hélène en Sandra vertellen erover:

 rest dongelmans

De gevoelslijn
Een van de ‘vreedzame’ onderdelen was de gevoelslijn:
“Hoe voel je je als je op zaterdag niet naar school hoeft?”
“Boos, omdat ik dan hard moet werken op de markt”.
“En als je moeder ziek is?”
“Bang, bang dat mijn moeder dood zal gaan.”
Zo klonken enkele antwoorden van de leerlingen van de lagere school Kamunda in Awasi.
De ‘feeling line’ met de vier basisgevoelens bracht mooie gesprekken op gang. Leerlingen herkennen gevoelens bij zichzelf, maar ook bij anderen en ze mogen hier met elkaar over praten. Wat niet gebruikelijk is op de scholen in Kenia.

Op de Ngeny school, op de locatie voor dove kinderen, hangen nu vijf gevoelslijnen: vier verspreid over twee kleine gebouwtjes voor de 36 leerlingen en één in het docentenhokje waar de leraren elke ochtend verzamelen. Hier delen ze hun ‘ochtendgevoel’ met elkaar.

gevoelslijn

Coöperatieve werkvormen
Ook de coöperatieve werkvormen deden het goed. Mix en Ruil om het veilig praten wat interactief te stimuleren. En Tafelrondje per tweetal (‘Table for Two’) waarbij de leerlingen eerst in duo’s stil samen moesten nadenken waarna de antwoorden met de wereldbal werden opgehaald.
Ook bij de werkvorm Bliksembeurt (Cold Call - vanuit Teach like a champion) werd de wereldbal gebruikt. Iedereen had een antwoord op de vraag en kon een beurt krijgen als zijn of haar nummer werd genoemd. Docenten en kinderen vonden het een heerlijk middel, dat zorgde voor energie en plezier in de les.

werkvormen

Prentenboek
Het prentenboek Kikker is bedroefd werd als intro van mijn les daar door het hele team uitgespeeld, ondersteund met gebarentaal. De kinderen zagen hoe gevoelens kunnen wisselen: Kikker verandert van bedroefd in vrolijk en alle dieren dansen met kikker mee.

prentenboek

Onvoorstelbaar: zelfs dansen en zingen op gitaarmuziek gebeurt met dove kinderen spontaan!
Een gitaar moet komend jaar echt als donatie naar de dovenschool toe: wat een feest!!
Music makes everyone happy!

gitaar