Vreedzame Verhalen: vriendschapsscholen

Vreedzame Verhalen: vriendschapsscholen

In deze rubriek geven we af en toe een inspirerend voorbeeld uit de vreedzame praktijk. Dit keer over hoe vriendschap kan ontstaan tussen kinderen uit heel verschillende scholen na een Vriendschapsschoolproject in Utrecht.


"Dat zijn onze vrienden!"

De openbare basisscholen Overvecht (kortweg OBO) en Tuindorp, allebei vreedzame scholen, doen jaarlijks een uitwisselingsproject. De scholen liggen hemelsbreed een kilometer van elkaar, maar in een compleet andere wereld. OBS Tuindorp is een ‘witte’ school midden in een wijk met mooie oude koopwoningen, en een daarbij passende bevolking. Pal achter de spoorlijn begint de wijk Overvecht, en ligt een van de locaties van OBS Overvecht, locatie Spoorzicht. De school herbergt kinderen uit gezinnen van wel dertig verschillende nationaliteiten. Een heuse wereld van verschil. De scholen doen in hun jaarlijkse uitwisseling met meerdere groepen mee, waaronder ook de groepen 3.
Na de zeer succesvolle uitwisseling van de groepen 3 (wederzijds bij elkaar op bezoek) deden beide scholen een paar weken later toevallig mee aan een korfbaltoernooi, zonder dat ze dat van elkaar wisten. Toen de kinderen arriveerden in de sporthal herkenden ze elkaar natuurlijk gelijk en gingen elkaar direct enthousiast begroeten.
Het OBO-team was met wat weinig spelers, waarop de kinderen van de Tuindorpschool direct opperden dat er wel iemand van hun team met de OBO mee kon spelen. Even later bleken beide klassen tegen elkaar te moeten spelen. Waarop een van de leerlingen van de Tuindorpschool, Sanne, uitriep: “Dat wil ik niet, ik wil niet tegen de OBO spelen, want dat zijn onze vrienden!” Toen ze uiteindelijk toch tegen elkaar speelden, zagen de leerkrachten en de ouders hoe de kinderen na vijf minuten opeens op midden in de zaal op de grond zaten, druk in gesprek met elkaar … Een kleurrijk gezicht.

 obo tuindorp 02

Heeft u ook af en toe zo’n vreedzaam verhaal? Stuur het naar ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..