Aanvullende materialen of suggesties bij Vreedzaam

Aanvullende materialen of suggesties bij Vreedzaam

Zo nu en dan nemen we in Vreedzaam Actueel informatie op over verwante initiatieven of materialen, die goed aansluiten bij het gedachtegoed van De Vreedzame School of De Vreedzame Wijk. Deze keer aandacht voor het burgerschapsspel Terra Nova Minimaatschappij en een interactief programma van Fort de Bilt/ProDemos.


Terra Nova Minimaatschappij

Met wie deel je je vis?
 Verzorg je een zieke die zelf niet meer kan werken? Heb je meer rechten dan de nieuwelingen die net zijn gestrand?

Lisa Hu ontwikkelde Terra Nova Minimaatschappij, een bordspel om lastige maatschappelijke thema’s naar de belevingswereld van kinderen en jongeren te brengen. Aan de hand van een verhaallijn op een onbewoond eiland discussiëren ze over hun ideale samenleving. Tijdens hun avontuur worden ze uitgedaagd door morele dilemma’s. Ze verkennen wat voor hen 'juist' is en wat niet en nemen het heft in eigen handen om hier iets voor te organiseren.

Het spel won in 2016 de ASN Bank Wereldprijs. Het kan zowel binnen als buiten school worden gespeeld, met een groepje of met de hele klas. Wil je meer weten, een filmpje zien, heb je vragen of ben je geïnteresseerd in (introductie)workshops en trainingen? Kijk dan op de website van Terra Nova.
Zie ook: de website van Uitgeverij Pica.

Het spel is goed te combineren met De Vreedzame School. Het zou mooi passen bij de inhoud van de lessen van blok 5 in groep 8 over het Democratisch ABC. Maar zou ook kunnen samengaan met de lessen van blok 3 over communicatie, of bij blok 2 over conflictoplossing.

In juni 2017 verscheen een enthousiast artikel in De Correspondent over Terra Nova.


Fort De Bilt en ProDemos

Op Fort De Bilt in Utrecht biedt ProDemos een interactief programma over vooroordelen, diversiteit, onrecht en verzet. Deze tentoonstelling is speciaal ontworpen voor leerlingen van 10-14 jaar en is ingericht in een voormalige kazerne en op het buitenterrein van het fort. Leerlingen ontdekken het fort met behulp van een tablet tijdens een GPS-speurtocht.

Leerlingen gaan in tweetallen zelf aan de slag op hun eigen tempo en niveau. Zij mogen overal aankomen: ze moeten knoppen indrukken, kleppen optillen, zakjes op een weegschaal leggen, bordjes verhangen. Op die manier gaan ze op zoek naar informatie, lossen ze puzzels op en leggen ze verbanden. Ze worden uitgedaagd om hun eigen mening te vormen en om stil te staan bij hun eigen gedrag en gewoonten.
De leerlingen krijgen elk een routekaart waarop ze hun antwoorden invullen. Thuis of op school kunnen ze via internet een persoonlijk certificaat printen. Daarin staat een terugblik op het bezoek en positieve feedback op de keuzes die ze in de tentoonstelling hebben gemaakt.

Fort De Bilt is een bijzondere plek vanwege de natuur en de mooie ligging. Maar tegelijkertijd is het een beladen plek, omdat het tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt als fusilladeplaats. Honderdveertig mannen, voornamelijk verzetsstrijders, werden hier doodgeschoten. Op dit voormalig militair fort is een Herinneringscentrum voor de Toekomst ingericht, waar kinderen, jongeren en volwassenen vrede leren maken.

ProDemos is het ‘Huis voor democratie en rechtsstaat’. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen – in de gemeente, de provincie, het land en Europa. Voor scholen zijn er politieke excursies, gastlessen, rollenspellen en lesmateriaal over actuele onderwerpen op het gebied van democratie en rechtsstaat: een schat aan mogelijkheden om lessen concreet en levendig te maken.

Voor meer informatie en om u aan te melden kunt u terecht op de website van ProDemos.