De eerste Vreedzame school in België

De eerste Vreedzame school in België

Het heeft even geduurd, maar het is zo ver: de eerste school in België is gestart met invoering van De Vreedzame School. Er is geregeld belangstelling vanuit het buitenland - Vreedzaam is zelfs in Japan geïntroduceerd - maar de logische stap over de grens naar ons buurland met eenzelfde taalgebied was nog niet gemaakt. Tot nu, want basisschool Lucerna in Anderlecht heeft gekozen voor De Vreedzame School.


Hedwig Gosselink, gecertificeerd Vreedzame School-trainer en werkzaam bij Kaliber BV (in Tilburg), werd in september van het afgelopen jaar benaderd met het verzoek van de zorgleerkracht van basisschool Lucerna in Anderlecht (een gemeente tegen Brussel aan) of het mogelijk was om De Vreedzame School in te voeren en de bijbehorende teamtraining te ondergaan.

bijeenkomst

Hedwig: “Na een paar keer over en weer gemaild te hebben, ben ik naar Anderlecht gereden en heb kennis gemaakt met de werkgroep. Een enthousiaste groep mensen die veel vertelde over de situatie waarin zij lesgeven. Een school, waar de kinderen als ze 2,5 jaar oud zijn starten, met bijna 98% allochtone leerlingen uit voornamelijk Turkije en Marokko, die de Nederlandse taal niet of onvoldoende machtig zijn.”

Op 24 januari 2018 vond de eerste teamtraining De Vreedzame School plaats. Hedwig: “Bij binnenkomst om 9.00 uur waren de meeste leerkrachten nog gezamenlijk aan het ontbijten. Een gezellig begin van dit studiemoment. Rond de klok van 10 zijn we met de binnenkomer ‘Vind iemand die …’ van start gegaan.

bijeenkomst

De inleiding van directeur Öner Coskun, over het waarom van een programma sociaal-emotionele ontwikkeling op Lucerna, vatte de problemen in het kort samen. Hij vertelde dat de leerlingen zich vaak vanwege taalproblemen onvoldoende naar elkaar kunnen uiten, en dat ze regelmatig ruzie hebben en elkaar te lijf gaan vanwege deze taalproblemen. Hij schetste ook dat Anderlecht en meerdere gemeenten rondom Brussel onder een vergrootglas liggen als gevolg van de recente gebeurtenissen in Molenbeek en Brussel.

De sfeer tijdens de teamtraining was erg goed. Mensen waren zeer geïnteresseerd in het programma, erg begaan met de kinderen en open over de problemen die ze ervaren binnen de school en daarbuiten. Tijdens de pauze was er door diverse teamleden eten gemaakt. Van koekjes tot aan een heerlijke schotel couscous. Een gewoonte die ik in Nederland nog niet eerder had meegemaakt.

bijeenkomst

Hoewel er in de omgeving ook veel Frans wordt gesproken, en de kinderen zelf veelal nog in hun thuistaal spreken, is basisschool Lucerna een school waar Vlaams gesproken wordt. Dit leidde al direct tot een grappige ‘kwestie’. De leerkrachten vroegen zich af wat toch die ‘kletskaarten’ waren. Hedwig legde uit wat de bedoeling was van die kaarten en enkele leerkrachten waren zichtbaar opgelucht. ‘Kletsen’ is in het Vlaams namelijk ‘slaan’. Ze dachten dat ze een kaart kregen waarmee ze zouden leren om te slaan. Hoe vreedzaam!

We zijn benieuwd hoe het verder gaat. In een volgende Vreedzaam Actueel houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen en zullen ook de teamleden van Lucerna zelf een bijdrage leveren.