Korte berichten

Korte berichten

Vanuit het veld weer een paar korte vreedzame berichten: een filmpje over kersverse leerlingmediatoren In Meppel, een artikel in het digitale tijdschrift over herstelrecht in het onderwijs, een programma dat behulpzaam kan zijn bij een vriendschapsschoolproject, en een foto van een mediatieplek op een regenachtig schoolplein.


Vreedzaam op het schoolplein
De Leonardo da Vincischool in Amsterdam stuurde ons de bovenstaande foto. Op het schoolplein is de mediatieplek aangegeven door een mediatie-bord.


Mediatoren in beeld
RTV Meppel, de lokale nieuwszender, maakte dit item over de kersverse leerlingmediatoren van deze vreedzame basisschool uit Meppel, de OBS Sprinkels.


Herstelrecht in het onderwijs
De Stichting Restorative Justice Nederland stelt in haar tweede nummer van hun digitale RJN Magazine scherp op herstelrecht in scholen. Herstelrecht past heel mooi bij Vreedzaam. In dit magazine zijn de belangrijkste aanbieders van herstelrecht op scholen gevraagd om een bijdrage te leveren. Zo komen o.a. de volgende praktijken aan de orde: jongerenrechtbanken, de aanpak van het Expertise Centrum voor Herstelrecht in het Onderwijs en de Eigen Kracht Centrale. Ook leerlingen zelf krijgen een stem en vertellen over hun ervaringen. In samenwerking met het Tijdschrift voor Herstelrecht zijn tevens twee meer wetenschappelijke bijdragen. In het digitale RJN Magazine, dat u hier kunt lezen, vindt u ook een artikel over leerlingbemiddeling (en De Vreedzame School) van Leo Pauw.


Welkom in mijn Wijk
In blok 6 in groep 6 is het Vriendschapsschoolproject opgenomen. Om leerlingen andere kinderen te laten ontmoeten. Voor veel scholen is dat lastig te organiseren. Het uitwisselingsprogramma Welkom in Mijn Wijk kan hierbij helpen. Welkom in Mijn Wijk (WIMW) geeft leerlingen gelegenheid hun blikveld te verruimen tot buiten hun eigen school, wijk, dorp en/of stad. Het project brengt kinderen die in dezelfde omgeving, maar in andere werelden opgroeien, samen in een levendig programma. In 2 × 3 dagdelen worden leerlingen uitgedaagd samen elkaars wijk, school en zichzelf te ontdekken. Het project draait nu vooral in Amsterdam, maar heeft ook in Leiden, Rotterdam en Hollands Kroon gelopen. Kijk hier naar een clip over het programma.