Grote Binnenkomer en Afsluiterwedstrijd

Grote Binnenkomer en Afsluiterwedstrijd

Elke les van De Vreedzame School start met een binnenkomer en eindigt met een afsluiter. Sinds kort hebben we in Nederland maar liefst duizend Vreedzame Scholen. Een mooi moment voor wat leuke, nieuwe binnenkomers en afsluiters! Natuurlijk mogen de leerlingen van alle Vreedzame Scholen hierover meedenken. Een speciale kinderjury beoordeelt alle ideeën. De jury bestaat uit drie leerlingen van Openbare Basisschool Overvecht, de allereerste Vreedzame School in Nederland.


"Onze locaties hebben allemaal de juryleden voorgedragen. Zij zijn heel trots dat ze dit mogen doen en voelen zich echt verantwoordelijk", vertelt leerkracht Elske Westland, die de kinderjury begeleidt. 

Begin oktober kwam de kinderjury voor de eerste keer bij elkaar. “Dat was best spannend, want de drie leerlingen kenden elkaar nog niet maar moesten wel gelijk samen aan het werk. Het was mooi om te zien hoe goed dat ging. Ze waren heel enthousiast en betrokken.”

Inzendingen uit het hele land
Alle Vreedzame Scholen in Nederland mogen ideeën aandragen voor een nieuwe binnenkomer en afsluiter. Hoe meer inzendingen er binnenkomen, hoe leuker het natuurlijk is! “We hopen dat scholen ons enorm gaan verrassen”, zegt Elske Westland.
Alle ideeën worden uitgeprobeerd op één van de locaties van Openbare Basisschool Overvecht. De juryleden komen de les observeren om te kijken welke binnenkomer en afsluiter het allerbeste is.

Kijkwijzer
Om de binnenkomers en afsluiters op een eerlijke manier met elkaar te vergelijken, heeft de kinderjury inmiddels een speciale Kijkwijzer gemaakt. “De leerlingen vonden het best lastig om zo’n Kijkwijzer te maken. Want wat zet je daarin? Waar moet je op letten tijdens de observatie? We hebben bijvoorbeeld lang gepraat over het woord ‘gezellig’. De leerlingen vinden dat een binnenkomer en een afsluiter ‘gezellig’ moet zijn. Maar ‘gezellig’ is niet echt concreet en meetbaar. In de Kijkwijzer hebben ze dat uiteindelijk op een mooie manier opgelost.”

Prijs
De winnende inzending krijgt een prijs, die de kinderjury bedenkt. “Ook dat kostte nog wel wat hoofdbrekens. Want de jury wil de winnende groep een spel geven, maar kinderen uit groep 1 vinden natuurlijk andere spellen leuk dan kinderen uit groep 8… De kinderjury heeft dat heel democratisch opgelost. Alle juryleden gaan op hun eigen school bij alle groepen langs om te vragen wat zij het allerleukste spel vinden. Van alle favoriete spellen maken we een lijst, en als de winnaar bekend is, hoeven we alleen nog maar het spel te kopen.”

Leuk filmpje!
Tijdens het eerste overleg van de kinderjury is ook gelijk een leuk filmpje gemaakt, waarin de juryleden zichzelf voorstellen. “De leerlingen krijgen op school les in vloggen, dus dat filmpje hadden ze in de kortste keren voor elkaar. Super, hoe ze dat met elkaar deden. In alle opzichten was de eerste jurybijeenkomst een prachtig voorbeeld van participatie, samenwerking en democratie. De kinderen verdienen hiervoor een groot compliment!”, besluit een trotse Elske Westland.

Loading the player...

Doe mee!
Doe mee met de Binnenkomer en Afsluiterwedstrijd!

- Download het deelnameformulier (u kunt dit formulier digitaal invullen en inzenden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)