De Vreedzame School voor vluchtelingenkinderen

De Vreedzame School voor vluchtelingenkinderen

Bij het lesprogramma De Vreedzame School ontwikkelen we momenteel lessen en activiteiten voor vluchtelingenkinderen. Schooljaar 2020-2021 komen deze beschikbaar. Mogen wij u op de hoogte houden van de ontwikkeling? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wilt u lid worden van onze nieuwsbrief, de Vreedzaam Actueel, abonneer dan via dit formulier.

De school als leefgemeenschap 
De Vreedzame School is een compleet programma voor basisscholen voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Op de inmiddels ruim 1000 vreedzame scholen in Nederland is de school een leefgemeenschap, waar kinderen zich gehoord en gezien voelen, een stem krijgen, en waar kinderen leren om samen beslissingen te nemen en conflicten op te lossen. Deze sociale en emotionele vaardigheden hebben leerlingen nodig om samen de school tot een plezierige plek te maken. Op vreedzame scholen heerst een positief werkklimaat en zijn de leerlingen actief, zorgzaam en initiatiefrijk; een voorwaarde om tot leren te komen. Ook de samenleving is zich gebaat bij burgers die zich verantwoordelijk opstellen, die vaardig en vreedzaam omgaan met verschillen en conflicten. Voor scholen die vinden dat onderwijs ook betekent kinderen te helpen vormen tot ‘een goed mens’ is er De Vreedzame School.

Lessen en activiteiten voor vluchtelingenkinderen
De Vreedzame School is continu in ontwikkeling omdat we willen blijven aansluiten op wat er speelt in de maatschappij. Op dit moment worden de lesmappen basisonderwijs herzien. Ook maken we aanvullend materiaal voor vluchtelingenkinderen. Dit materiaal zal bestaan uit activiteiten (voor de jonge leerlingen) en lessen (voor de oudere leerlingen). Via het Deelnemers Domein van de website De Vreedzame School, waarop vreedzame scholen zich kunnen abonneren, wordt het materiaal toegankelijk gemaakt. Daarnaast worden een aantal lessen gemaakt voor scholen die niet met De Vreedzame School werken. Dit materiaal versterkt leerkrachten bijvoorbeeld om gevoelige onderwerpen bespreekbaar te maken, zodanig dat er op een goede manier exploratie plaatsvindt in de groep en de veiligheid gewaarborgd blijft.

Ervaringen uit de praktijk
Tijdens het ontwikkelen van de materialen voor vluchtelingenkinderen maken wij graag gebruik van de ervaringen uit de praktijk. Daarom zijn pilotscholen betrokken bij het ontwikkelen van de materialen. Door de directe aansluiting met het lesprogramma De Vreedzame School kunnen scholen een doorgaande lijn bieden in hun pedagogische aanpak, ook voor vluchtelingenkinderen. Zodat ook zij nog beter ondersteund kunnen worden bij hun sociaal-emotionele ontwikkeling in de school als democratische oefenplaats.

Voor wie?
Het materiaal is bedoeld voor (bestaande en nieuwe) vreedzame scholen met vluchtelingenkinderen, AZC-scholen, schakelklassen, groepen op reguliere basisscholen met doelgroepkinderen, gezinslocatiescholen.

Meer informatie
Wilt u op de hoogte gehouden worden? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wilt u lid worden van onze nieuwsbrief, de Vreedzaam Actueel, abonneer dan via dit formulier.

Stichting Kinderpostzegels
Dit project is mogelijk gemaakt met financiële steun van Stichting Kinderpostzegels.