Download Toolkit met lessen 4 en 5 mei

Download Toolkit met lessen 4 en 5 mei

Elk jaar herdenken we in Nederland op 4 mei de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en vieren we op 5 mei de bevrijding. Er zijn echter steeds minder mensen in Nederland die de oorlog hebben meegemaakt. En voor kinderen op de basisschool is de Tweede Wereldoorlog iets uit de tijd van hun oma en opa. Herdenken en vieren rondom WO-II is langzamerhand niet meer zo vanzelfsprekend. Toch zien we bijna dagelijks in het nieuws voldoende aanleidingen om dat wél te doen.

Vreedzame intervisie voor zml-scholen

Vreedzame intervisie voor zml-scholen

Steeds meer zml scholen werken met De Vreedzame School. Het programma is speciaal geschreven voor de verschillende niveaus op het SO en VSO. Hoe mooi is het om te zien dat binnen dit cluster de leerlingen steeds meer eigenaarschap en verantwoordelijkheden krijgen binnen hun groep en ook binnen en buiten de school. Ook mogen ze vaker hun stem gebruiken bij het meedenken in zaken. Op VSO Alphons Laudy is zelfs leerlingmediatie ingevoerd. Bekijk het interview met coördinator Paula Bezuijen hierover.

Vreedzaam Vrederust

Vreedzaam Vrederust

Den Haag is een vreedzame wijk rijker. Vreedzame wijk Vrederust heeft nu elf jonge wijkmediatoren. Deze leerlingen zijn getraind en staan klaar om ook na school te bemiddelen bij conflicten. Haagse wethouder Kavita Parhudayal: "Wat een prachtig initiatief en wat goed dat ook de Haagse jeugd zijn steentje bijdraagt aan een vreedzame wijk. Samenleven in een stad gaat niet vanzelf. Iedereen moet mee kunnen doen en heeft het recht op gelijke kansen. Je moet aandacht hebben voor hoe je met elkaar omgaat, samenwerkt, en hoe je voor elkaar zorgt."

Staat van ons Burgerschapsonderwijs

Staat van ons Burgerschapsonderwijs

Op 10 april verscheen de Staat van het Onderwijs 2019. Het thema burgerschap kwam diverse malen terug. Wat is de staat van ons burgerschapsonderwijs? Lees de samenvatting en u bent meteen op de hoogte!

Studentenbezoek

Studentenbezoek

Studenten Pabo 1 van Hogeschool Windesheim uit Zwolle bezochten woensdag 13 februari een aantal Amsterdamse vreedzame scholen als onderdeel van hun ‘Off Campusweek’. De studenten hebben hun eerste kennismaking met De Vreedzame School als zeer positief ervaren! Wat onder andere opviel was de fijne sfeer op de scholen.