Peuters

In peuterspeelzalen de in de kinderopvang is er veel aandacht voor het pedagogisch klimaat. Terecht, want dit is belangrijk voor de sfeer in de groep en voor ontwikkeling van jonge kinderen.

Positief klimaat
De Vreedzame School is een succesvol programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Er is ook speciaal materiaal voor peuters. In groepen waar met dit programma wordt gewerkt is er een positief klimaat voor kinderen, professionals en ouders.

Met De Vreedzame School voor peuters…
  • investeert u in een positief sociaal klimaat en in sociale vorming
  • krijgen jonge kinderen een stem
  • leren kinderen om conflicten vreedzaam op te lossen
  • leren kinderen om open te staan voor verschillen
  • maakt u een begin met burhgerschapsvorming
 

Rijk materiaal
Het programma bevat activiteiten, illustraties, de handpoppen Aap en Tijger, een Vreedzame School-bal, kletskaarten voor ouders, activiteiten voor taal- en woordenschatontwikkeling en tips voor kinderen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. U kunt deze activiteiten prima integreren binnen de bestaande (VVE)-programma’s.


"Je vergroot het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van jonge kinderen. Ze leren strategieën om met conflicten en problemen om te gaan. Ook leren ze gevoelens bij zichzelf en bij de ander te herkennen, waarbij de pedagogisch medewerker kan helpen die gevoelens te verwoorden."

Gaby Bosch - VVE-coördinator Portes


Invoering
De Vreedzame School is méér dan een lesmethode. Het is een filosofie, een aanpak, waarin de eigen kracht van kinderen centraal staat. Dat vraagt om een bepaalde houding van het personeel. Het invoeringsprogramma bestaat daarom altijd uit een combinatie van teamtraining en coaching.

Verder lezen 
Het artikel Stop, hou op! Een vreedzame peutergroep is echt mogelijk. Kinderopvang (oktober 2015)
De flyer De Vreedzame School voor Peuters werkt

Meer informatie
Wilt u meer weten over De Vreedzame School voor peuters? Neem contact op met het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..