Doorontwikkeling De Vreedzame School

Doorontwikkeling De Vreedzame School

De maatschappij is voortdurend in ontwikkeling, en dus een programma voor maatschappelijke opvoeding als De Vreedzame School ook. De laatste versie is alweer van 2010 en dus werken we nu volop aan de doorontwikkeling. Daarmee blijft het programma aansluiten bij de actualiteit van onze maatschappij.


Op dit moment worden de lesmappen voor het basisonderwijs herzien. De nieuwe mappen en het bijbehorende nieuwe digitale materiaal zullen vanaf schooljaar 2019-2020 te gebruiken zijn. Het programma blijft in de basis gelijk, maar er komen verschillende vernieuwingen en aanpassingen. Via deze nieuwsbrief en onze website houden wij u hiervan op de hoogte.

Wat kunt u verwachten?
De belangrijkste veranderingen zijn:

  • Actualisering van de inhoud: door het scherper vormgeven van thema’s als omgaan met diversiteit (waaronder buitensluiten, polarisering), kritisch denken en persoonsvorming blijft het programma gebaseerd op actuele maatschappelijke ontwikkelingen.
  • Nog meer betekenisvol leren: integratie van de groepsvergadering en commissies in het programma, transfer naar eigen klas en school, waardoor de school (nog) meer een democratische oefenplaats kan worden.
  • Van zes blokken naar vijf blokken: zodat er meer ruimte ontstaat om met verschillende activiteiten betekenisvoller te werken. Het programma sluit beter aan bij het jaarritme van de school, ‘van vakantie naar vakantie’.
  • Van 38 naar 30 lessen per leerjaar: ieder blok heeft 6 lessen met suggesties voor vervolgactiviteiten. Dit geeft u als leerkracht meer keuzevrijheid en flexibiliteit en maakt mogelijk dat er de rest van de week vervolg gegeven wordt aan de les. Hierdoor kunnen de doelen beter beklijven en kan een duocollega beter aanhaken.
  • Bij ieder blok een websiteles: hiermee kunt u als leerkracht variatie aanbrengen, aansluiten bij actualiteiten of kiezen voor onderwerpen die op dat moment relevant zijn voor de eigen groep.
  • Integratie van de lessen uit de map Sociale Veiligheid: hierdoor wordt binnen de lessen eveneens aan de doelen rondom dit thema gewerkt.
  • Doorontwikkeling van de website (digitaal lesmateriaal) als onderdeel van het programma.

Daarnaast is er ook aandacht voor een modernere vormgeving: de mappen worden voorzien van een nieuw en fris jasje en er komen handzame losse katernen per blok, gebundeld in een map.

Heeft u vragen?
Mocht u op dit moment vragen hebben over de doorontwikkeling, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U ontvangt dan zo spoedig mogelijk een reactie.