Taboes doorbreken met peer educators

Taboes doorbreken met peer educators

De Vreedzame School besteedt veel aandacht aan vooroordelen, discriminatie en stereotypering. Obs Tuindorp heeft onlangs meegedaan aan het project Gelijk=Gelijk?, waarbij drie peer educators (jonge rolmodellen) in de klas kwamen vertellen over hun persoonlijke ervaringen rondom deze thema’s. “Dat maakte heel veel indruk op de leerlingen”, zegt leerkracht Christien Overdiep.


In Nederland leven de meeste uiteenlopende culturen, religies en geaardheden naast elkaar. Ondanks deze diversiteit blijven vooroordelen tussen verschillende groepen bestaan. In het prijswinnende lesprogramma Gelijk=Gelijk? maken joodse, islamitische en homoseksuele peer educators taboes bespreekbaar. Voor groep 7 en 8 van obs Tuindorp verzorgden Sabrine, Rachel en Maryse drie lessen.

Aanwinst
“Wij hebben vrijwel alleen maar blanke, autochtone leerlingen die zelf weinig te maken hebben met discriminatie en vooroordelen. Daarom besteden we daar als Vreedzame School veel aandacht aan. Op deze leeftijd kunnen kinderen echter nogal eens denken: ik heb er zelf geen last van, wat moet ik ermee? Dan is het extra waardevol als er andere mensen in de klas over hun ervaringen komen vertellen. De drie peer educators gebruikten de normale structuur van een vreedzame les, dus met bijvoorbeeld een binnenkomer en een afsluiter. De lessen waren inhoudelijke hartstikke goed, ik vond de persoonlijke verhalen echt een aanwinst voor de kinderen. Wat ons betreft is dit zeker voor herhaling vatbaar!”, vertelt leerkracht Christien.

Écht luisteren
Dat de leerlingen geboeid waren, blijkt wel uit de reactie van Vera: “Onze klas is best druk en we luisteren vaak niet zo goed naar elkaar. Iedereen wil graag gelijk hebben en kan dan best doordrammen. Tijdens de lessen van Rachel, Sabrine en Maryse lukte het om wél naar elkaar te luisteren. We hebben echt met elkaar gepraat over wat we ervan vonden en gingen echt samenwerken. Dat vond ik heel bijzonder.”

Hoezo raar?
“Ik vond het een heel leuke manier om met Vreedzaam bezig te zijn!”, vertelt Juultje. Het verhaal van Maryse heeft het meeste indruk op haar gemaakt. “Zij vertelde dat sommige mensen het raar vinden dat ze lesbisch is. Daardoor heeft ze het heel lang uitgesteld voordat ze het durfde te vertellen. Dat vond ik heel erg voor haar. Je mag toch zelf kiezen wie je leuk vindt? Waarom zou het raar zijn als je op een meisje valt? Daar hoef je je niet voor te schamen en je hoeft er ook niet bang voor te zijn.”

Iedereen is gelijk
Vera sluit zich volmondig bij Juultje aan. “De lessen waren heel erg leuk. Echt iets nieuws, wat we niet vaak doen op school. Ik heb er veel van geleerd, bijvoorbeeld dat ik zelf ook best wel vooroordelen had over anderen. Dat had ik helemaal niet door. Nog steeds heb ik wel een beetje vooroordelen, maar ik ben er wel over gaan nadenken of dat wel logisch is. Ook over het verhaal van Rachel heb ik veel nagedacht. Zij vertelde over het moment waarop een collega hoorde dat zij een joodse vader heeft. Die collega reageerde met ‘Ieuw….’. ’s Avonds is ze toen naar het huis van die collega gegaan om te vragen waarom hij dat zei. ‘Alle Arabieren haten joden’, was zijn antwoord. Ik vind het heel erg dat er nog steeds op geloof wordt geoordeeld. Iedereen mag geloven wat hij wil en het maakt niet uit hoe je eruit ziet. Iedereen is gewoon gelijk!”

Meer weten?
De ontwikkeling van de module ‘De Vreedzame School: Gelijk = Gelijk?’ is mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van de gemeente Utrecht.
Op de website van Diversion vind je informatie over het project. Om de mogelijkheden voor jouw klas te bespreken, kun je contact opnemen met projectleider Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..