Leerlingen CBS Tamarinde schrijven eigen vreedzame boek

Leerlingen CBS Tamarinde schrijven eigen vreedzame boek

Dit jaar stond de Kinderboekenboek in het teken van Vriendschap. Met dit thema en het bijbehorende motto ‘kom erbij’ wist Marieke de Bruijn, leerkracht op vreedzame school CBS Tamarinde wel raad. "Dit thema paste zó mooi bij het idee van De Vreedzame School. Het bracht mij direct op het idee om alle leerlingen hierover een eigen boek te laten schrijven én illustreren."

 

"Blok 1 van het lesprogramma van De Vreedzame School gaat over 'we horen bij elkaar'. Aan het begin van het schooljaar is dat een belangrijk onderwerp. Kinderen moeten elkaar toch weer even opnieuw leren kennen en vriendschappen worden na de vakantieperiode weer hersteld. Voor de zomer zijn er ook wat nieuwe kinderen bijgekomen. Dat bracht mij op het idee om de kinderen zélf verhalen te laten schrijven over vriendschap. Dus: hoe zie je dat je vrienden bent en hoe maak je nieuwe vrienden? Maar ook: hoe kun je zorgen dat iemand niet buiten de groep valt maar erbij hoort?", vertelt Marieke.

Vreedzame verhalen
Mariekes leerlingen waren gelijk enthousiast, ze vonden het heel leuk om hun eigen boek te mogen maken. Het resultaat mag er zijn. "Sommige leerlingen schreven bijvoorbeeld een verhaal over een kind dat eerst misschien nog een beetje een buitenbeentje was, waar daarna toch werd opgenomen in de groep. Omdat we hier als vreedzame school zoveel aandacht aan besteden, is het natuurlijk extra mooi om dit soort vreedzame verhalen te lezen!"

Twee vliegen in één klap
CBS Tamarinde staat in Poelenburg, een multiculturele wijk in Zaandam. Veel leerlingen spreken op school een andere taal dan thuis. "Veel NT-2 leerlingen worstelen met de Nederlandse taal. Ze kunnen heel mooi vertellen wat ze bedoelen, maar vinden het moeilijk om het op papier te zetten. Met deze schrijfopdracht waren de leerlingen op een heel aansprekende manier bezig met stellen én De Vreedzame School."

Griffels en penselen
Alle verhalen zijn mooi ingebonden en elke leerling heeft dus zijn eigen boekje gekregen. De illustraties voor hun boek maakten de kinderen ook zelf.
Toen alle boekjes klaar waren, lazen álle leerlingen ze allemaal. "Op de laatste dag van de Kinderboekenweek mochten ze stemmen welk boek een griffel of een penseel verdiende. Ook de ouders waren uitgenodigd om alle boeken te bewonderen. Uiteindelijk hebben we een gouden en een zilveren griffel uitgereikt, en een gouden en zilveren penseel."

Je lost het samen op!
Toen de prijswinnaars hun boek voorlazen aan de hele klas, kwamen er opnieuw mooie gesprekken op gang over vriendschappen en erbij horen. "Maar eigenlijk is dat natuurlijk niks nieuws, dat soort gesprekken hebben we heel vaak in de klas. Ook bij conflicten hebben we het hierover. Want ook als je geen vrienden bent, kun je op een goede manier met elkaar omgaan en een conflict samen oplossen. Dat hoort echt bij een vreedzame school."

 

Uw vreedzame verhaal in deze nieuwsbrief?
Wilt u met uw ervaring, good practice of vreedzame verhaal in onze nieuwsbrief? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..